ΤΖΑΜΙ SHALI - ΤΖΑΜΙ RAMZAN KADYROV ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΑΛΙ ΤΣΕΤΣΝΙΑ
PINNACLE AWARD OF EXCELLENCE 2019 ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟ ΕΡΓΟ – στην κατηγορία «Αρχιτεκτονική Γλυπτική / Γράμματα / Γλυπτική»
Αξία: 23.169.000 €
Χρόνος αποπεράτωσης: 2016 – 2019
Υλικό: Καλλιτεχνική επεξεργασία και εγκατάσταση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μαρμάρινων στοιχείων επένδυσης, δαπέδων, καλλιτεχνημάτων και κολώνων από μάρμαρο Θάσου. Σύνθεση και δημιουργία σχεδίων με ένθετα στοιχεία έγχρωμων γρανιτών και μαρμάρων σε λευκό μάρμαρο Θάσου σε καμάρες, τοίχους και δάπεδα.
Ποσότητα: 36.000 Τόνοι
Εσωτερική και εξωτερική επένδυση με πάλλευκο μάρμαρο Θάσου του νέου θρησκευτικού κέντρου στην πόλη Shali της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ρωσίας. Το έργο που συμπεριλάμβανε προμήθεια, καλλιτεχνική επεξεργασία και τοποθέτηση λευκού μαρμάρου Θάσου ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιούλιο του 2019. Το Τζαμί, το οποίο έχει σχεδιαστεί σε παραδοσιακό Ουζμπέκικο ρυθμό με πολλές κολώνες και σπιράλ (όλα επεξεργασμένα σε λευκό μάρμαρο Θάσου), πρόκειται να γίνει το σημαντικότερο αξιοθέατο στο κέντρο της πόλης Shali στην Τσετσενία και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα τεμενά στην Ευρώπη, με προβλεπόμενη χωρητικότητα έως και 20.000 προσκυνητών. Το μάρμαρο που είναι πάλλευκο και μπορεί να βρεθεί μόνο στο νησί της Θάσου στην Ελλάδα επιλέχθηκε λόγου χρώματος και της λαμπερής του φύσης. Η σπανιότητα της πρώτης ύλης και η δυσκολία προμήθειας της, αποτέλεσε επιπλέον πρόκληση στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο της αποπεράτωσης. Όλα τα λευκά μαρμάρινα στοιχεία της επένδυσης έχουν πάχος 3 εκατοστών και άνω και εγκαταστάθηκαν με ιδικά προφίλ. Έγχρωμοι γρανίτες, όνυχες και μάρμαρα επεξεργάστηκαν σαν ένθετα στοιχεία σε καμάρες στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο και αναπαριστούν λουλούδια και ανατολίτικα σύμβολα σε πάλλευκο μαρμάρινο υπόστρωμα, δίνοντας μέσω της αντίθεσης περεταίρω έμφαση στο λευκό στοιχείο του τζαμιού. Οι μασίφ κολώνες σε μορφή σπείρας, τα καλλιτεχνήματα, τα κιονόκρανα, τα κάγκελα και παραπέτα με τεράστιο βάρος ανά τεμάχιο, πρόσθεσαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας στον χειρισμό τους κατά την διάρκεια της τοποθέτησης. Δεδομένου του τεράστιου ύψους (οι μιναρέδες έχουν ύψος 63,3m έκαστος) σε συνδυασμό με το μεγάλο βάρος των μαρμάρινων κομματιών – ευαίσθητα στις λεπτομέρειες της επεξεργασίας τους -, αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για το συγκεκριμένο έργο, διότι έπρεπε να κατασκευαστούν, να μεταφερθούν 2.000 χιλιόμετρα οδικώς και δια θαλάσσης και να τοποθετηθούν. Όλες οι καλλιτεχνικές επεξεργασίες έγιναν από μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και ολοκληρώθηκαν με το χέρι. Η σχεδιαστική και συμβουλευτική καθοδήγηση για την προσαρμογή και υλοποίηση των αρχικών σχεδίων σε μάρμαρο, πραγματοποιήθηκε εσωτερικά, από την σχεδιαστική ομάδα του καλλιτεχνικού τμήματος της εταιρίας μας.
Το συγκεκριμένο έργο κέρδισε το 2019 το βραβείο αριστείας PINΝACLE AWARD OF EXCELLENCE που διοργανώνεται από το ινστιτούτο των Η.Π.Α. NATURAL STONE INSTITUTE στην κατηγορία «Αρχιτεκτονική Γλυπτική»